Een nieuw leven voor’n fenomeen

Stöppelhaeneloop na 29 jaar terug als Stöppelloop

TERUG VAN WEGGEWEEST

29 jaar na de laatste editie, 44 jaar na de eerste editie is de karakteristieke Stöppelhaeneloop weer terug. Een loop die de deelnemers van toen zich waarschijnlijk nog feilloos kunnen herinneren.

De wedstrijden waren enorm populair en stonden bekend om de geweldige organisatie, het was tenslotte een officiële KNAU-wedstrijd. Maar ook om het parcours door het centrum, met uitstapjes naar Drostenkamp en Heeten. En niet te vergeten, de drommen publiek en toppers als Gerard Nijboer en Roelof Veld en Gerard Mentink.

Parcours 5 en 10 km (1 en 2 rondes)

AV Salland
Nu bijna 45 jaar na de eerste Stöppelhaeneloop is er de Stöppelloop. Een hardloopevenement voor de wedstrijdloper en de recreant, georganiseerd door AV Salland waarbij laagdrempeligheid en gezelligheid voorop staan. De atletiekvereniging, met verschillende hardloopgroepen, heeft jarenlange ervaring met het organiseren van hardloopwedstrijden.

Sportief doel; € 2,50 in de clubkas
De Stöppelloop is gekoppeld aan een sportief doel. AV Salland stort € 2,50 van het inschrijfgeld in de clubkas van lokale sportverenigingen. Bij het online inschrijven voor de Stöppelloop, kun je aangeven welke sportvereniging jouw bijdrage mag ontvangen.

Sponsor Uitzendbureau Salland
Uitzendbureau Salland, één van de sponsors van Stöppelhaene, heeft voorgesteld om een nieuw element aan het oogstfeest toe te mogen voegen. In samenspraak met de activiteitencommissie en AV-Salland is daar het idee voor de hardloopwedstrijd uitgerold. Het is de bedoeling dat de wedstrijd een terugkerend evenement wordt op de openingsavond van Stöppelhaene.
Meer informatie en inschrijven: www.avsalland.nl

HOE WAS HET OOK ALWEER?

1975
De eerste editie van de Stöppelhaeneloop ter ere van het 25 jarige bestaan van Stöppelhaene. Georganiseerd i.s.m. atletiekvereniging Daventria. Diverse afstanden voor jeugd, ouderen en gezinnen. De 9 km was een prestatieloop voor KNAU-leden. De initiatiefnemers waren Bertus de Haan en Wim Ogink. Winnaar Roelof Veld in 29:15 (9540 m).

1978
De 4e Stöppelhaeneloop wordt eenmalig gehouden in Heeten. Van de 490 deelnemers wordt Gerard Nijboer voor het eerst winnaar in 47:20 (15 km).

1979 – 1989
In de jaren 90 loopt het enthousiasme voor de loop elk jaar op. In 1989 gaat de organisatie over naar de Sallandlopers en vervalt de KNAU status. Het parcours verplaatst zich van Drostenkamp naar het centrum. Het succes van marathonloper Gerard Nijboer zorgt voor veel belangstelling. Niet alleen bij de lopers, ook het publiek komt in groten getale opdraven, met hinder tot gevolg.

1990
Stöppelhaene bestaat 40 jaar en de Stöppelhaeneloop organiseert haar 15 editie. De financiële middelen nemen af. Bernard Aa wordt gevraagd een schets te maken van Raalte. Elke deelnemer krijgt een kopie van deze schets i.p.v. een medaille.

1991
1990 blijkt de laatste editie van de loop. De Sallandlopers en Stichting Stöppelhaene komen er financieel en organisatorisch niet uit. Helaas.

Dit artikel verscheen deze week in het Weekblad voor Salland.